Mg2+

Magnesium is een wonderlijk mineraal. Het is op meer dan 300 enzymen van invloed! 
Enzymen zijn weer op allerlei processen in het lichaam van invloed; het verhogen van de weerstand tegen spanning en stress, stevigheid van het skelet en de vorming van gezonde botten en tanden. Maar ook bij het mogelijk maken van beweging van je spieren. Magnesium stimuleert daarnaast ook de productie van melatonine en versterkt de GABA activiteit. 
Het speelt dus een cruciale rol in ons lijf! 
 

Magnesium is alkalisch wat betekend dat het je lichaam ontzuurd.
Hoe zuurder het lijf, hoe meer vatbaar voor ziekte. 

 
Waar calcium het mogelijk maakt om de spieren aan te spannen, maakt magnesium mogelijk dat ze kunnen ontspannen. 
 
Magnesium heeft effect op de spierontspanning door directe actie op het celmembraan. 
Door calcium kanalen te blokkeren (positief geladen calcium ionen zorgen dat de myosinekoppen zich kunnen binden aan het actinefilament) zorgt magnesium voor een betere ontspanning na de contractie en een verlaging van zenuwcel activiteit. 
 
Het peelt ook een belangrijke rol in oxidatieve fosforylering wat het proces is waarbij voedingsstoffen worden omgezet in ATP, de brandstof voor je spieren. 


 

Lichaam als tempel 

 

“jouw lichaam is een tempel” 

Deze kreet verwelkomt iedere bezoeker van mijn site. Mijn lichaam is het huis van mijn ziel, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hierbij kan je dus ook uitgaan dat het één invloed heeft op het ander. Wanneer mijn ziel/ mijn geest niet happy is, komt dat tot uiting in mijn lijf. Een simpel voorbeeld is een knoop in mijn maag als ik slecht nieuw te horen krijg of hoofdpijn door te veel kopzorgen. 

Omgekeerd werkt het ook zo. Als ik een periode niet sport, ongezond eet en mijn geest voed met doelloze afleiding. De dagelijkse beslommeringen van andere bekijken via social media bijvoorbeeld. Dan daalt de conditie van mijn fysieke lijf en daarmee ook mijn weerstand oftewel mijn immuunsysteem. Sporten is gezond maar niet sporten is ook echt ongezond! 

*** 

Door fysieke beweging komt er in je spiercellen myokine vrij. Verschillende spiercellen produceren verschillende soorten myokine. Myokine heeft een ontstekingsremmende werking op je lijf en zijn in staat ‘opdrachten’ te geven aan verschillende cellen waaronder bot-, vet-, lever- immuun- en  hartcellen. Deze opdrachten zijn nodig om al je cellen naar behoren te laten functioneren. 

Eén van de eigenschappen van myokinen is dat het de groei van kankercellen remt.

*** 

Spieren zijn dus niet alleen maar handige dingen zodat we ons kunnen bewegen, spieren zijn ook  een afscheidend orgaan net zo goed als dat bijvoorbeeld je alvleesklier dit is! 


Triggerpoints, afgeleide pijn en zelfbehandeling


Na een goede 28 kilometer op de mountainbike door Heumensoord, een mooi stukje natuur tegen Nijmegen aan, was ik in een mooie positie om wat triggerpoints bij mezelf te lokaliseren en behandelen. Triggerpoints zijn 'knopen' in de spieren die kunnen zorgen voor afgeleide pijn. In dit geval had ik een vermoeid en stijf gevoel in mijn vingers van het constante kracht houden op het stuur van de mountainbike.
Al snel vond ik enkele punten in mijn extensor digitorum (vingerstrekkers).
Om te behandelen geef ik tot ongeveer 12 diepe strijkingen over het meest gevoelige punt in de spier. Dit herhaal ik 3 tot 6 keer per dag. Na de eerste behandeling voelde ik de vermoeidheid al uit mijn hand weg ebben. Dit in combinatie met magnesium olie ter plaatse aanbrengen en stretchen zorgt voor een snel herstel.
Triggerpoints in deze spier kunnen zorgen voor afgeleide pijn in je knokkels die ten onrechte kan worden aangezien voor de pijn van artritis.

Hieronder een kort introductiefilmpje over triggerpoints.
https://youtu.be/TIvIo70Z3eI


 
Triggerpoints kunnen ook een aanleiding zijn voor hoofdpijn en migraine. De kans bestaat dat dit verkeerd wordt gediagnostiseerd omdat spieren vaak buiten beschouwing worden gelaten als mogelijke oorzaak. Klinkt het bekend dat hoofdpijn, ondanks het slikken van pijnstillers toch iedere keer weer terugkeert? Of dat migraine vaak in periodes van hogere spanning / inspanning, mentaal of fysiek, toch weer terugkomt? Er zijn een paar spieren in de nek en hals die uitstralende pijn kunnen veroorzaken tot achter de ogen, bij de kaken of de slapen. 
Zolang deze triggerpoints niet worden aangepakt zal de pijn in het hoofd en aangezicht blijven terugkeren. 
Door het behandelen van deze triggerpoints zal de pijn in eerste instantie vaak worden opgeroepen in het bekende uitstralende patroon. Bijvoorbeeld vanuit de nek over het hoofd tot aan het voorhoofd. 
Zodra deze ‘hoofdpijnspieren’ voldoende zijn behandeld blijven de klachten vaak weg. Onderhoud van de spieren die migraine en hoofdpijn veroorzaken is wel aan te raden. Vaak komen deze spieren onder spanning te staan door stressvolle situaties of het ‘verkeerd’ werken achter een computer. Omdat dit in een werksituatie vaak op een dagelijkse basis voorkomt is het raadzaam om deze spieren eens in de zoveel tijd weer even goed los te maken om ervoor te zorgen dat de klachten ook daadwerkelijk wegblijven.